www.vivavera.be
DOORNLOZE BRAAM
Rubus fruticosus 'Navaho'
Doornloze variant van de anders stekelige braam

HOOGTE

150 cm

TEELTTIPS

De doornloze braam is éénhuizig, zelfs van één plant krijgen we dus al vruchten.  De plant houdt van een plaatsje in de zon, wel met enige beschutting, maar ook in de halfschaduw doet de braam het goed.  De vruchten worden geoogst vanaf augustus tot eind september.

Bramen worden meest als leivorm gekweekt. 

Na de oogst, dus in september- oktober doen we een onderhoudssnoei:
- we snoeien al de takken die vruchten gedragen hebben weg
- de jonge, beschadigde en zwakke takken snoeien we ook weg, zodat we 6 tot 8 éénjarige takken per lopende meter overhouden
- tot op 40 cm hoogte snoeien we alle zijtakken volledig weg, daarboven snoeien we ze terug tot op 2 à 3 goeie knoppen
- de aangebonden takken worden afgesnoeid tot 10-15 cm boven de bovenste draad

ADVIES BIJ PROBLEMEN

Bij veel regen kan vruchtrot optreden.

Bramengalmijt kan onze bramen aantasten.  Dit merken we vooral door zuigschade aan onze bessen, waarbij het aangetaste deel van de vrucht felrood blijft.  De aangetaste bessen verdrogen en blijven aan de plant hangen.  We kunnen preventief optreden door direct na de oogst te snoeien en het gesnoeide hout te verwijderen. Ook moeten we regelmatig de gedroogde vruchten verwijderen.
Ook de braambloesemkever kan onze bramen aantasten. De belangrijkste verschijnselen zijn aangevreten jonge blaadjes, knopjes en bloemsteeltjes (waardoor deze knikken, verdrogen en soms afvallen).  De larven bevinden zich in de bloemknopjes, de aangetaste bloemknopjes moeten we dus zo snel mogelijk verwijderen.  Na de oogst is het best oude takken snel te verwijderen.