www.vivavera.be
GOJI BES
Lycium barbarum 'Shanghai Express'
De oranjerode bessen zijn supergezond: zeer rijk aan vitamines en antioxidanten

HOOGTE

1,8 - 3m

TEELTTIPS

De goji bes is éénhuizig, zelfs van één plant krijgen we dus al vruchten.  De plant staat het liefst in de zon, maar ook op meer schaduwrijke plaatsen kunnen we de goji bes planten.  De plant stelt niet veel eisen aan de bodem, maar houdt van een goed doorlaatbare grond.

Goji bessen kunnen ook in pot geteeld worden.

Uitplanten in volle grond gebeurt voor éénjarigen het best in mei, is de plant al 2 jaar oud dan planten we hem in april of november.  Na het planten bedekken we de bodem met bladeren en compost.  Jonge planten zijn nog vorstgevoelig dus bij vorst beschermen we de plant met bladeren, stro, vliesdoek, … .  Oudere planten verdragen vorst tot -20°C.

De planten geven vruchten na 2 tot 3 jaar.  Oogsten kunnen we vanaf augustus tot eind oktober.  We knippen de takjes met besjes af en knippen daarna ieder besje apart af in een emmer.  Snoeien doen we in het voorjaar.  We snoeien 1/3 van de oudste takken sterk terug en snoeien alle rechtopstaande scheuten weg.

Leiden langs draden (zoals de braambes) is ook mogelijk. 

ADVIES BIJ PROBLEMEN

Vanaf september kunnen we soms meeldauw waarnemen op onze plant, de plant ondervindt hier echter weinig hinder van en de meeldauw beschadigt de bessen niet.

In heel regenrijke zomers kan bladval optreden.  We mogen dan zeker niet teveel stikstofmeststoffen geven.

Gebruik van een vogelnet is aangewezen, anders kunnen vogels voor vruchtschade zorgen.