www.vivavera.be
KIWIBES
Actinidia arguta ‘Issai’

Issai is een zelfbestuivende cultivar van de kiwibes. Het gezonde, lekkere, groene vruchtje wordt met de schil eraan gegeten.

HOOGTE

2-3 m

TEELTTIPS

De kiwibes verkiest een beschut plaatsje in de zon op een normale, goed doorlatende, humusrijke grond.  De wortels verbranden snel bij en teveel aan meststoffen, daarom is het beter maandelijks een kleine dosis meststof te geven.  De plant bloeit in mei-juni, vruchten kunnen geoogst worden vanaf half september tot in oktober.

De Issai (groeit compacter) kunnen we kweken met behulp van een T-balksysteem, langs een pergola, tegen een draad of zelfs in pot.

Snoeien doen we in januari.
1e jaar: de oorspronkelijke stam goed aanbinden, 1 nieuwe groeikrachtige scheut overhouden om nieuw stammetje te vormen.
2e jaar: de langloten straalsgewijs over de steunstructuur verdelen.
3e jaar: 4 langloten worden vastgebonden en ingekort tot op 1m.
Volgende jaren doen we telkens verjongingssnoei: we behouden enkele 1-jarige twijgen ontstaan uit takken van het afgelopen jaar om de vruchtzetting te garanderen. Twijgen ontstaan uit oudere takken, dragen het volgende jaar geen vruchten.

ADVIES BIJ PROBLEMEN

De kiwibes is over het algemeen weinig vatbaar voor ziekten en plagen. Bij jonge plantjes kan vraatschade door insecten, slakken en muizen optreden.  Meestal is de plant sterk genoeg en ondervind ze hier weinig last van, eventueel kan een kleine groeiachterstand optreden. 

Katten kunnen ook wat schade veroorzaken, ze worden aangetrokken door bepaalde stoffen in de plant, schuren zich ertegen en zo breken soms takken af. In dat geval kunnen we de jonge stammetjes beschermen met wat kippengaas
.