www.vivavera.be

Anijs


geeft een heerlijke, zoete toets aan brood en gebak

TEELTTIPS

Anijs is een éénjarige plant en  houdt van een beschut plaatsje in de zon.  We planten hem het best op een voedselrijke, goed doorlatende grond.  Een kleine kalkbemesting is aangewezen.

De witte bloemschermen verschijnen in juli-augustus.  De zaden zijn rijp in augustus-september. Opgepast:  in België is een warme zomer vereist voor het volledig rijpen van de zaden.  Na de oogst kunnen we de zaadjes nog een hele tijd bewaren op een droge, donkere plaats bij kamertemperatuur.

De plant vertoont 3 verschillende soorten blaadjes:
- de onderste bladeren zijn niervormig, op steeltjes
- de middelste zijn geveerd
- de bovenste zijn heel smal en diep ingesneden

TIP: plant anijs in de buurt van planten die je wil beschermen tegen slakken en wormen.

HOOGTE

50 cm

GEBRUIK

Toevoegen van anijszaadjes geeft een zoete toets aan verschillende gerechten.  Willen we optimaal gebruik maken van het aroma dan wrijven we de zaadjes kapot of we malen ze.  We voegen ze toe aan brood en gebak.  Ook zoete gerechten en fruitsla krijgen een betere smaak na toevoeging van anijs.  Anijszaadjes zorgen voor een zoet accent in soepen, sauzen en gekookte groenten.
Naast de zaadjes kunnen ook de verse blaadjes gebruikt worden, die zijn iets sterker van smaak.  We voegen ze toe aan salades, soepen of vis.

Het intense aroma zorgt voor een frisse adem.  Zware en vette gerechten worden lichter verteerbaar door het gebruik van anijs.  Het kruid stimuleert  ook de gal.  Het kruid helpt tegen winderigheid.  Het zaad heeft een slijmoplossende en prikkelverlagende werking en wordt daardoor gebruikt als ingrediënt van hoestsiropen en hoestbonbons.