Bernagie

Bernagie
Borago officinalis

zeer rijk aan vitamines, mineralen, slijm- en looistoffen


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

80 cm

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Bernagie is een éénjarige plant. Hij verkiest een plaatsje in de zon of halfschaduw, liefst op een voedselrijke, kalkhoudende grond. In droge perioden is water geven aangewezen. De stengels en de bladeren zijn sterk behaard.

De plant verspreid een komkommerachtige geur (vandaar dat de plant soms ook komkommerkruid genoemd wordt). De jonge blaadjes kunnen we de hele zomer lang oogsten. Ze kunnen niet gedroogd worden, invriezen kan wel.

De bloemen die van juni tot oktober verschijnen trekken veel bijen aan.

De jonge blaadjes combineren zeer goed met komkommer, bvb in komkommersalade. Ook in aardappelsalade en tomatensalade komt het kruid goed tot zijn recht. Het kruid is één van de 7 die gebruikt worden in de Frankfurter groene saus. Ook aan kwark, soepen, vis- en eiergerechten worden fijngesnipperde, jonge blaadjes toegevoegd.

Gebruiken we de blaadjes in warme gerechten, dan voegen we ze helemaal op het einde van de bereiding toe. Dit kunnen we doen bij bvb. bonensoep, rode kool, witte kool, savooikool, aardappelen en champignons.

De eetbare, blauwe bloemen zijn zeer decoratief in salades en dranken. De bloemen kunnen we ook invriezen in ijsblokjes om zo aan een aperitief toe te voegen.

In de oudheid stond het kruid erom bekend een treurige stemming om te kunnen buigen in een prettigere. Door de aanwezigheid van pyrrolizidine-alkaloïden wordt aangeraden het kruid voor medicinale doeleinden enkel te gebruiken onder medisch toezicht. Uitwendig gebruik kan wel. Het kruid heeft een bloedzuiverende en urinedrijvende werking en kan daardoor gebruikt worden bij een blaasontsteking, nierontsteking of een ontsteking van de urinebuis. Verder verlicht het luchtwegenaandoeningen, zoals droge hoest, prikkelhoest, slijmproppen en taaie slijmen. Ook op reuma en hartkwalen heeft bernagie en positief effect.

Uitwendig heeft het een ontstekingswerende en verzachtende uitwerking op de huid en stimuleert het bovendien de doorbloeding ervan. We kunnen er een masker voor de droge huid mee maken: 1 theelepel bernagieblad overgieten met 1/2 kop heet water. De thee laten trekken tot het geheel lauwwarm is. Dit door een koffiefilter gieten. Bij het vocht 1 eierdooier en 1 theelepel amandelolie toevoegen, samen met 7g verse gist. Dit alles goed mengen. Het maskertje aanbrengen (kan op gezicht, hals, decolleté), een kwartiertje laten inwerken, daarna afspoelen.