www.vivavera.be

Goudkleurige
citroentijm

mooi als bodembedekker

TEELTTIPS

Tijm is meerjarig en winterhard en houdt van een zonnig plekje op een droge, zandige, kalkrijke grond.  Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is, vooral om de overlevingskansen tijdens de winter te bevorderen.

Tijm doet het ook goed bij teelt in pot.  Regelmatig goed terugsnoeien, vooral na de bloei, zorgt ervoor dat de plant compact blijft.

Tijm trekt vlinders en bijen aan in onze tuin.

Goudkleurige citroentijm heeft een felgeel/goudkleurig blad.  De plant wordt niet zo hoog als de gewone citroentijm hetgeen hem geschikt maakt als bodembedekker.

HOOGTE

10 cm

GEBRUIK

De geur en de smaak van goudkleurige citroentijm is iets minder uitgesproken dan bij de gewone citroentijm.  Het kruid past goed bij kip, vis, lam, kalf, fruitsalades en in confituur.  Ook thee van citroentijm is lekker.  Bij warme groenten en marinades zorgt citroentijm voor een frisse toets.

Tijm heeft een slijmverdunnende werking.  Ook is het een krachtig antiseptisch en ontsmettend. Dit zorgt ervoor dat tijm een goede remedie is bij luchtwegeninfecties.  Zelfs preventief kunnen we een tijminfuus (1 koffielepel gedroogde tijm toevoegen aan 1 kopje kokend water, dan 10 minuten laten trekken) drinken. Elke dag één kopje zorgt ervoor dat we verkoudheid en griep tegengaan.  Tijm stimuleert de spijsvertering.  Het kruid stimuleert de baarmoeder en gebruik moet daarom worden vermeden tijdens de zwangerschap.

Uitwendig gebruikt verlicht een kompres met tijm reumapijnen.