www.vivavera.be

Dille

jonge blaadjes zijn het lekkerst

TEELTTIPS

Dille is éénjarig en houdt van zon en warmte en niet van wind.  Plant dille het liefst op een humeuze, goed doorlatende grond.
Aangezien jonge blaadjes het lekkerst zijn, is het noodzakelijk na enkele oogstbeurten dille opnieuw te planten. Na de bloei zijn de blaadjes minder lekker, maar ook de zaadjes kunnen gebruikt worden in de keuken.  Dille is niet winterhard.

HOOGTE

120 cm

GEBRUIK

De onrijpe zaden en bloemschermen zijn heerlijk bij zalm en in aardappelsalades.  De jonge blaadjes zijn zwakker van aroma, de rijpe zaden zijn scherper van smaak.  We kunnen zowel de jonge stelen, blaadjes en zaden toevoegen aan rauwkostsalades, gestoofde groenten, avocado’s, vissaus, roomsaus en gegrild vlees en vis.  Doordat de zaden veel mineralen bevatten zijn ze ideaal om zoutarme diëten op smaak te brengen.

De zaden van dille hebben en licht kalmerende werking en kunnen worden gebruikt bij onrustige kinderen.  Ook kunnen we ze gebruiken tegen slapeloosheid.  Door zijn ontsmettende en slijmoplossende eigenschappen kunnen we het gebruiken bij een verkoudheid.  Het stimuleert de melkklieren bij moeders die borstvoeding geven.  Doordat het kruid de spijsvertering verbeterd voorkomt het een slechte adem.