www.vivavera.be

Karwij

tweejarige tot 1m hoge plant

TEELTTIPS

Karwij houdt van een plaatsje in de zon of halfschaduw. Hij groeit het beste op een goed gedraineerde, vochtige, lichte kleigrond.
Het eerste jaar kunnen we de jonge blaadjes oogsten voor vers gebruik.  In de zomer van het 2e jaar oogsten we de zaden kort voordat ze rijp zijn.  Van zodra ze bruin verkleuren snijden we de zaaddelen af en laten we ze drogen op een donkere, droge plaats.

HOOGTE

1m

GEBRUIK

In de keuken worden de zaadjes van karwij gebruikt om 2 redenen: ze verhogen de verteerbaarheid van het gerecht en ze geven het een kruidige, aromatische smaak.  We gebruiken ze bij gebraad, goulash, kool, soepen en salades.  We kunnen ook karwijbrood maken, dit smaakt heerlijk bij verse soep.  Het verse, zachte blad heeft een smaak tussen peterselie en dille.  We gebruiken het in salades.  De oudere bladeren kunnen we klaarmaken als spinazie.

Er wordt aangeraden niet meer dan 6g zaden per dag te gebruiken.  Thee van karwijzaadjes werkt rustgevend voor de maag en wekt tegelijk de eetlust op.  We kunnen de thee ook drinken bij buikkrampen, winderigheid en een opgeblazen gevoel.  We maken de thee door 1 koffielepel zaden te overgieten met een kopje kokend water, 10 minuten laten trekken en klaar.  Het kruid stimuleert de melkgift bij het geven van borstvoeding.  Kauwen op de zaden na de maaltijd zorgt voor een betere adem.