www.vivavera.be

Duitse winter
tijm

heeft een losse groei

TEELTTIPS

Tijm is meerjarig en winterhard en houdt van een zonnig plekje op een droge, zandige, kalkrijke grond.  Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is, vooral om de overlevingskansen tijdens de winter te bevorderen. 

Duitse wintertijm heeft een lossere groei in vergelijking met compacte tijm, anders zijn de 2 zeer vergelijkbaar.  Ook kleuren de blaadjes van Duitse wintertijm bij koud weer onderaan wat rood.

HOOGTE

30 cm

GEBRUIK

Samen met laurier en peterselie vormt tijm het ‘Bouquet garni’ van de Franse keuken.  Het kruid wordt gebruikt in bouillons, stoofpotten, stoverij, marinades, soep, mosselen, champignons, aubergines en vlees-en wildgerechten. Het zorgt ervoor dat vette spijzen makkelijker verteerbaar worden.  We kunnen enkele takjes tijm toevoegen aan olie of azijn, om die zo op smaak te brengen.

Tijm heeft een slijmverdunnende werking.  Ook is het krachtig antiseptisch en ontsmettend. Dit zorgt ervoor dat tijm een goede remedie is bij luchtwegeninfecties.  Zelfs preventief kunnen we een tijminfusie (1 koffielepel gedroogde tijm toevoegen aan 1 kopje kokend water, dan 10 minuten laten trekken) drinken. Elke dag één kopje zorgt ervoor dat we verkoudheid en griep tegengaan.  Tijm stimuleert de spijsvertering.  Het kruid stimuleert de baarmoeder en gebruik moet daarom worden vermeden tijdens de zwangerschap.

Uitwendig gebruikt verlicht een kompres met tijm reumapijnen