Andijvie grof

Andijvie grof
CHICORIUM ENDIVA var. PERLITA

Alhoewel andijve eruit ziet als een sla-soort is ze familie van witloof. Grove andijvie wordt zowel rauw als gestoofd gegeten.


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

plantafstand

35 x 30

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Andijvie kan lichte vorst verdragen, maar in de eerste groeiweken moet andijvie warm opgekweekt worden, anders gaat ze doorschieten. Een andere oorzaak van doorschieten zijn té lange zomerdagen. Daarom is het makkelijkst om andijvie te keken in de late zomer en de herfst.

Plant andijvie niet te diep, anders gaan de onderste bladeren makkelijker rotten! De persblok mag je half boven de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de andijvie nooit extreem droog staat, dat verhoogt de kans op doorschieten. Het liefst geef je andijvie ook ’s ochtends water, zodat de bladeren kunnen opdrogen. Wanneer ze te lang nat blijven, dan gaan ze makkelijker rotten.

Andijvie gedijt in allerhande grondsoorten bij een normale bemesting op voorwaarde dat de grond voldoende vochthoudend is.

Een mogelijk probleem is dat andijvie gaat doorschieten. Andijvie is daar veel gevoeliger aan dan sla. Oorzaken zijn: koude temperaturen in de eerste groeiweken, dagen met teveel licht in de zomer en extreme droogte. Het is dus belangrijk andijvie niet te vroeg in de lente buiten te planten. In volle zomer als het heel warm is en er dagen zijn met meer dan 14 uur licht is de kans op doorschieten heel groot, dus oogst je best vroeg. Augustus (tot half september in serre) is de ideale periode om andijvie te planten.

Als de bladeren een bruine rand vertonen, dan noemt men dat droogrand. Als de buitenste bladeren hiervan last hebben, dan is de grond te droog in combinatie met een lage luchtvochtigheid. Geef het liefst water naast de plant, niet erop!

Andijvie oogsten we door de krop zo dicht mogelijk bij de grond af te snijden. Andijvie kunnen we niet lang bewaren in de koelkast. Geoogst met de wortelkluit er nog aan is hij iets langer houdbaar.