www.vivavera.be

Rode eikebladsla

behoort tot de familie van de bladgewassen

Eikebladsla  is een sla-soort die niet kropt. Ze kan geoogst worden in 1 keer, maar in principe kan je ook regelmatig de buitenste bladeren oogsten (= als pluksla).

PLANTAFSTAND

25cm X 30 cm 

Dicht bij elkaar geplant, kan eikebladsla  als babyleaf geoogst worden. Als het hartje blijft staan bij  het afknippen, dan kan men verschillende keren oogsten.

TEELTTIPS

Alle sla-soorten kan je buiten planten van maart tot eind augustus. In principe is sla vorstgevoelig, maar ze kan wel wat koude verdragen. In februari en september is het aan te raden in kas te planten. Begin maart kan je planten in open lucht met een vliesdoek. Het vliesdoek is tevens een extra bescherming tegen bladluizen. In april kan je telen zonder afdekking.

Rode sla-soorten zullen roder zijn als ze buiten worden geplant.

Sla gedijt in allerhande grondsoorten bij een normale bemesting en vochtigheid.  Plant sla niet te diep, anders gaan de onderste bladeren makkelijker rotten! De persblok mag je half boven de grond plaatsen.  Het liefst geef je sla ook ’s ochtends water, zodat de bladeren kunnen opdrogen. Wanneer ze te lang nat blijven, dan gaan ze ook makkelijker rotten.

ADVIES BIJ PROBLEMEN

Als de bladeren een bruine rand vertonen, dan noemt men dat droogrand.

Als de buitenste bladeren hiervan last hebben, dan is de grond te droog in combinatie met een lage luchtvochtigheid.
Is echter het binnenste van de krop aangetast, dan is de zoutconcentratie van de bodem te hoog. Daarom is het belangrijk de bodem regelmatig goed te spoelen. Ideaal hiervoor is een sneeuwlaag tijdens de winter die langzaam in de grond trekt.
Ook slakken lusten graag sla. Hiertegen bestaan vele  remedies, zoals slakkenkorrels en allerhande natuurlijke huismiddeltjes.