www.vivavera.be

Flower-sprout

Behoort tot de familie van de koolgewassen

De flowersprout is een groente ontwikkeld door het kruisen van spruitkool en boerenkool.  Het resultaat is een lekkere, zeer gezonde groente boordevol vitamines C, K en B6.  De smaak is een combinatie van de typische spruitensmaak met de zoete, notige smaak van kool. Het zijn krullerige paarse en groene minikooltjes die net als spruitjes aan een hoge rechtopstaande stam groeien. 

PLANTAFSTAND

60 cm x 60 cm

TEELTTIPS

De plant verkiest een plaatsje in de zon.  Aan de bodem worden geen bijzondere eisen gesteld al is een goede organische bemesting op voorhand wel aan te raden, Flowersprout houdt van een humusrijke en kalkrijke grond.

ADVIES BIJ PROBLEMEN

Grootste probleem bij kolen is  de koolvlieg : de koolvlieg legt haar eitjes aan de voet van de plant, de larven die uit de
eitjes komen maken gangen in onze koolplanten en deze sterven af. Om de plant daartegen te beschermen kan je een
koolkraag toepassen. Dat kan een eenvoudig kartonnen schijfje zijn dat je uitknipt en rond de voet van de kool legt. Op die manier belet je dat de koolvlieg haar eitjes kan leggen aan de voet van de plant. Je kan ook as rond de voet van de plant strooien.

Ook de rupsen van het koolwitje kunnen veel schade aanrichten aan de bladeren door hun vraatzucht. Om te vermijden dat het

koolwitje haar eieren op de kool legt, kan je insectengaas over de kolen spannen.

Bij kolen is vruchtwisseling heel belangrijk : plant het liefst slechts om de 4 jaar kolen op dezelfde plaats om knolvoet te voorkomen.


OOGSTEN EN BEWAREN

Flowersprout oogsten we vanaf november tot begin januari, ze zijn dus niet vorstgevoelig.  We kunnen ze 3 tot 6 dagen bewaren in de koelkast.