www.vivavera.be

Kiwano

Hoornkomkommer

PLANTAFSTAND

80 cm x 70 cm

TEELTTIPS

Kiwano kunnen we zowel in de volle grond als in de serre planten. Het is een vorstgevoelige plant, hij mag dus pas na half mei buiten geplant worden.  Hij houdt van een plaatsje in de zon op een vochthoudende zand- of leemgrond.  Regelmatig water geven is noodzakelijk.

We kunnen hem zowel kruipend langs de grond als opgebonden langs een steunstok of steunrek telen.  Groeit hij langs de grond dan kan het wel dat de vruchten gaan rotten in natte omstandigheden, dit kunnen we voorkomen door plastiek of stro onder de vruchten te leggen.  De bestuiving doen we best met de hand.

ADVIES BIJ PROBLEMEN

Kiwano heeft over het algemeen weinig last van ziekten of plagen.  Het enige waar we voor moeten opletten zijn schimmelaantastingen bij planten die langs de grond groeien, dit kunnen we voorkomen door ze omhoog te leiden langs een steunstok of steunrek.

OOGST EN BEWARING

De vruchten zijn rijp wanneer ze fel oranje van kleur zijn.  We kunnen ze ook groen oogsten en op kamertemperatuur laten narijpen tot ze oranje zijn.  Eens rijp zijn ze enkele weken te bewaren op een koele plaats maar niet in de koelkast.