www.vivavera.be

Paprika wit

Roomwitte paprika met een zachte smaak, heel productief

PLANTAFSTAND

80 cm x 40 cm

TEELTTIPS

De teelt van paprika is vergelijkbaar met die van tomaat, maar paprika groeit trager. Ze verdragen dus ook geen vorst!  De potkluit mag je niet te diep planten zodat de stengel niet met de teelaarde in contact komt. De grond moet voldoende warm zijn om te planten.

Zorg voor een goede organische bemesting.Na de vruchtzetting kunnen we een bijbemesting geven opgelost in het water.
Ze hebben voldoende water nodig, maar mogen niet te nat staan. Dus, niet overdrijven, paprika is immers een trage
groeier!  Paprika plant je best in tunnel of kas; in warme zomers is het op een zonnig, beschut plaatsje in openlucht  ook mogelijk om paprika te telen. Bij teelt in pot moet je regelmatig bijmesten en dagelijks water geven.

Paprika moet gesteund worden met een paar stokken rond de plant of aan een draad (of 2 draden).

De plant zal in het begin met 1 stengel groeien. Daarna splitst de plant in 2 scheuten. Tot aan de eerste natuurlijke vertakking van de plant worden alle zijscheuten gediefd. Het is ook aan te raden om de eerste 4 à 5 vruchten te verwijderen om een sterke plant te bekomen.  TIP : het is aan te raden de eerste vruchten groen te oogsten om de plant niet te lang te belasten met veel vruchten. Op die manier zal de plant meer vruchten geven.

ADVIES BIJ PROBLEMEN

Paprika is nogal gevoelig voor bladluizen. Het is aan te raden deze onder controle te houden, want bladluizen brengen ook
verschillende ziektes over van de ene plant naar de andere en maken de plant zwakker.
Natuurlijke vijanden van de bladluizen (lieveheersbeestje, sluipwesp, galmug) kunnen de bladluizen in toom houden indien aanwezig. De bladluizen afspoelen van de bladeren zorgt er ook voor dat ze zich niet te snel uitbreiden. Afspoelen met een aftreksel van brandnetel helpt ook.

Neusrot kan ook een probleem zijn bij paprika. Hierbij ontstaan bruine vlekken aan het uiteinde van onze paprika’s. Oorzaken zijn een te droge bodem, te weinig calcium in de bodem en verstoorde zoutconcentratie waardoor de vrucht niet voldoende water kan opnemen. Zorg ervoor dat de planten voldoende vocht krijgen, pas vruchtwisseling toe en let op met chemische meststoffen!

OOGST EN BEWARING

Paprika’s bewaren tot 1 week op een koele plaats bij 10-12 °C.