www.vivavera.be

Peterselie

behoort tot de familie van de bladgewassen

Peterselie is uiterst gezond! Het bevat heel veel ijzer en calcium en heeft nog heel wat andere heilzame eigenschappen voor het lichaam.

PLANTAFSTAND

20cm X 30 cm

TEELTTIPS

Als één van de enige kruiden, verkiest peterselie halfschaduw of schaduw boven zon.  In principe is peterselie tweejarig en winterhard, maar wordt meestal éénjarig gekweekt, omdat de jonge blaadjes het lekkerst zijn.  Peterselie houdt van redelijk vochtige, voedselrijke grond. Maar let op dat je hem niet teveel water geeft!  Peterselie verdraagt geen verse mest; beter is wat goedverteerde compost of een samengestelde organische meststof.

ADVIES BIJ PROBLEMEN

Veel mensen hebben problemen om peterselie te kweken. Meestal is de oorzaak vergeling door een virus overgebracht door insecten. De vergelingsziekte kan overgedragen worden door bladluizen, maar peterselie kan ook aangetast worden door wortelvlieg. Dit geeft ongeveer dezelfde symptomen als vergelingsziekte. Wanneer peterselie in de tuin afgedekt wordt met vliesdoek, zijn er veel minder problemen aangezien de insecten niet meer bij de plant raken. Op die manier creëer je ook schaduw.

OOGST EN BEWAREN

Peterselie is niet vorstgevoelig, dus hoef je niet voor de winter alles te oogsten. Bij de buitenteelt valt de groei wel stil tijdens de winter. In kas kan je dan wel nog oogsten.  Peterselie is in de koelkast een paar dagen houdbaar.  Je kan peterselie ook drogen.
Fijngehakt in de diepvries behoudt peterselie heel goed zijn geur en smaak. Je kan ook makkelijk kleinere porties losmaken voor dagelijks gebruik.