www.vivavera.be

Radicchio rosso of roodlof

behoort tot de familie van de bladgewassen

Radicchio is familie van witloof en wordt zowel rauw als gestoofd gegeten. In vergelijking met sla-soorten bewaart radichhio veel langer : tot enkele weken in de koekast!

PLANTAFSTAND

35 cm X 30 cm

TEELTTIPS

Roodlof kan lichte vorst verdragen, maar in de eerste groeiweken moet roodlof warm opgekweekt worden, anders gaat ze doorschieten. Een andere oorzaak van doorschieten is té hoge temperaturen in de zomer. Daarom is het makkelijkst om roodlof te keken in de late zomer en de herfst.

Plant roodlof niet te diep, anders gaan de onderste bladeren makkelijker rotten! De persblok mag je half boven de grond plaatsen. Enkel in extreem droge periodes moet je water geven.  Roodlof gedijt in allerhande grondsoorten en heeft het liefst een arme bodem! Weinig meststoffen zal de smaak ten goede komen.

ADVIES BIJ PROBLEMEN

Het voornaamste probleem dat je kan ondervinden bij de teelt van roodlof is bladluizen. Er kan spontane biologische bestrijding optreden : een populatie aan lieveheersbeestjes, sluipwespen of galmuggen zorgt er dan voor dat de bladluizenpopulatie niet te groot wordt.  Het afspoelen van de bladeren zorgt ervoor dat veel bladluizen weggespoeld worden. Ook een aftreksel van heermoes of brandnetel zorgt voor de vermindering van de luizenpopulatie. We kunnen ook preventief insectengaas boven onze planten spannen.