www.vivavera.be

Champagneblad

Veroorzaakt tintelingen in onze mond, vandaar de naam

TEELTTIPS

Champagneblad is niet winterhard en wordt bij ons meestal als een √©√©njarige gekweekt.  De plant verkiest een plaatsje in de zon op een voedzame, matig vochtige bodem.  Ze groeit bodembedekkend.  De plant doet het ook goed als terrasplant in een pot.

HOOGTE

30 cm

GEBRUIK

Het eten van de bloemen veroorzaakt een prikkelend, licht verdovend gevoel en zorgt voor een grote speekselproductie. Eten we een hele bloem in 1 maal dan kan het verdovend gevoel zeer sterk zijn.  Het eten ervan is niet schadelijk.  De bloemen en het blad kunnen we rauw versneden toevoegen aan salades, ze zorgen er voor pittige, pikante toets.  De blaadjes kunnen we verder nog toevoegen aan kruidenboter, roomkaasjes, sauzen, soepen of in een stoofpotje.  Gekookt kunnen we ze toevoegen aan rijstgerechten.

Het is een zeer gezond kruid, rijk aan vitamines en mineralen.  Het kruid wordt gebruikt bij mondinfecties door zijn sterk infectiewerende en antiseptische eigenschappen.  Het kruid stimuleert ons afweersysteem en werkt eetlustopwekkend.
Hebben we last van chronische droge ogen, dan zorgt het eten van een klein stukje van de bloem voor een merkbare verbetering gedurende enkele dagen.