www.vivavera.be

Oerprei

Doorlevende prei

TEELTTIPS

Oerprei is een meerjarig, winterhard bolgewas.  Bij strenge vorst kan bladverdroging optreden, de plant loopt dan opnieuw uit in de lente.

Hij verkiest een plaatsje in de zon of halfschaduw en een humusrijke, vochthoudende grond.  Bemesten doe je met wat organische mest of met compost.

Bloemstengels worden best onmiddellijk verwijderd om zo de bolvorming te stimuleren. 

De moederbollen vormen elk jaar opnieuw verschillende kleine bolletjes. In augustus kan je alle bollen oogsten.  Je kan ze eten, maar je kan er ook enkele aan de kant houden om terug te planten in september.  Oogst je niet alle bollen, dan lopen de achtergebleven exemplaren opnieuw uit na de zomer.  In tegenstelling tot gewone prei heeft oerprei meestal weinig last van de preivlieg. 

HOOGTE

50 cm

GEBRUIK

De smaak van het blad verschilt niet zoveel met de smaak van gewone prei.  De bollen hebben dan weer een zachte smaak die wat aan knoflook doet denken.

Je kan eigenlijk het jaarrond van deze plant smullen.  In de herfst en de lente eet je de jonge scheutjes, eind mei- begin juni eet je van de volgroeide prei en in de nazomer dan weer de bollen.

Je maakt de plant klaar zoals gewone prei.  De jonge scheuten zijn heerlijk in een slaatje.  Eet je de bollen, dan gebruiken je die ter vervanging van een ajuin of sjalot.