Salie is meerjarig en winterhard, maar bij strenge winters is het aan te raden de plant af te dekken. Salie houdt van een droge standplaats in de zon, alhoewel salie ook halfschaduw verdraagt. Vooral in de winter is het belangrijk dat de grond goed doorlatend is om te overleven.
Wanneer je de plant regelmatig snoeit, blijft hij mooi compact. Salie kan ook in potten gekweekt worden.
Roodbladige salie past, met zijn sterk smakend blad, goed bij vette vis, vleesgerechten, groenteschotels, Italiaanse gerechten, stoof- en ovenschotels, tapas en als thee. Door zijn uitgesproken kleur is dit kruid uitermate geschikt om salades, schotels en desserts mee af te werken.
Salie is een natuurlijk ontsmettingsmiddel voor mond en luchtwegen. Bij een verkoudheid of mond- en keelinfectie drinken we een salie-infusie (2 eetlepels salieblad overgieten met 1 liter kokend water, 10 minuten laten trekken), we kunnen het infusie ook veel sterker maken, dan mogen we dit niet opdrinken, maar wel gorgelen. Salie ondersteunt de spijsvertering.
Salie bevat hormoonachtige stoffen, daardoor is het kruid nuttig bij onregelmatige menstruatie en in de menopauze. Opgelet: tijdens de zwangerschap en de borstvoeding mogen we salie niet medicinaal gebruiken!