Roomse kamille is een meerjarige vaste plant, met mooie wat op margrietlijkende bloempjes. Het plantje verkiest een plaatsje in de zon, liefst op een losse, humusrijke bodem.
We gebruiken vooral de bloemen, deze worden geoogst tot in de herfst. We kunnen ze zowel vers als gedroogd gebruiken. Drogen doen we op een luchtige, donkere plek, zo blijven de bloempjes nog maandenlang bruikbaar. Het oogsten gebeurt best 3 tot 5 dagen na het opengaan.
In de keuken kent roomse kamille geen toepassingen, medicinaal echter is het een veelzijdig kruid. Thee van roomse kamille kunnen we drinken bij acute maag- en darmproblemen. De thee heeft ook een rustgevende werking en wordt daarom gedronken bij nervositeit. Ook aan kinderen mag deze thee gegeven worden. De smaak is wat bitter.
De plant heeft een antibiotische en ontstekingsremmende werking. Kompressen van kamille worden uitwendig gebruikt voor het verlichten van huidontstekingen. Bij kleine wonden bevorderen ze het helingsproces. Ook bij oogontstekingen kunnen we een kamillekompres opleggen.
Hebben we last van een verkoudheid, dan is een gezichtsstoombad met kamille aan te raden. Het kruid heeft immers een slijmoplossende werking. Voor dit stoombad doen we 2 eetlepels gedroogde kamillebloemen in kokend water. We hangen met ons hoofd onder een handdoek hier minstens 1 minuutje boven.
Gorgelen met een sterk kamille-infusie brengt verlichting bij tandvleesproblemen en ontstekingen van het mondslijmvlies. Bij eczeem kunnen we een kamillebad nemen of we gebruiken kompressen met kamillethee.
Willen we blond haar een nog lichtere glans geven, dan kunnen we regelmatig een kamillespoeling van het haar doen. Hiervoor laten we 50g bloemen 10 minuten trekken in 1/2 l water. De etherische olie van kamille kent talrijke toepassingen in zepen, shampoos, massageolies en parfums.