Palmkool is een tweejarige kool, het eerste jaar kunnen we de bladeren oogsten, het tweede jaar gaat de kool bloeien (bloemen zijn eetbaar).
Het is een gemakkelijk te telen koolsoort, die zowat op alle grondsoorten groeit. Hij houdt van een plaatsje in de zon of halfschaduw. De plant heeft een grote sierwaarde.
Een groot probleem bij kolen is de koolvlieg, de vlieg legt haar eitjes aan de voet van de plant, de larven die uit de eitjes komen maken gangen in onze koolplanten en deze sterven af. Om de plant daartegen te beschermen kan je een koolkraag toepassen. Dat kan een eenvoudig kartonnen schijfje zijn dat je uitknipt en rond de voet van de kool legt. Op die manier belet je dat de koolvlieg haar eitjes kan leggen aan de voet van de plant. Je kan ook as rond de voet van de plant strooien.
Ook de rupsen van het koolwitje kunnen veel schade aanrichten aan de bladeren door hun vraatzucht. Om te vermijden dat het koolwitje haar eieren op de kool legt, kan je insectengaas over de kolen spannen.
Bij kolen is vruchtwisseling heel belangrijk, plant het liefst slechts om de 4 jaar kolen op dezelfde plaats om knolvoet te voorkomen.
Slakken lusten graag palmkool. Hiertegen bestaan vele remedies, zoals slakkenkorrels en allerhande natuurlijke huismiddeltjes.
Oogsten kan gedurende de herfst en de winter. We oogsten de bladeren naar behoefte, onderaan te beginnen. Na de eerste vorst zijn de bladeren nog lekkerder door de extra vrijgekomen suikers.