Tijm is meerjarig en winterhard en houdt van een zonnig plekje op een droge, zandige, kalkrijke grond. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is, vooral om de overlevingskansen tijdens de winter te bevorderen. Tijm doet het ook goed bij teelt in pot. Regelmatig goed terugsnoeien, vooral na de bloei, zorgt ervoor dat de plant compact blijft.
Tijm trekt vlinders en bijen aan in onze tuin.
Citroentijm heeft een sterke citroengeur met een lichte citroensmaak. Het kruid past goed bij kip, vis, lam, kalf, fruitsalades en in confituur. Ook thee van citroentijm is lekker. Bij warme groenten en marinades zorgt citroentijm voor een frisse toets.
Tijm heeft een slijmverdunnende werking. Ook is het een krachtig antiseptisch en ontsmettend middel. Dat zorgt ervoor dat tijm een goede remedie is bij luchtwegeninfecties. Zelfs preventief kunnen we een tijminfusie (1 koffielepel gedroogde tijm toevoegen aan 1 kopje kokend water, dan 10 minuten laten trekken) drinken. Elke dag één kopje zorgt ervoor dat we verkoudheid en griep tegengaan. Tijm stimuleert de spijsvertering.
Het kruid stimuleert de baarmoeder en gebruik moet daarom worden vermeden tijdens de zwangerschap.
Uitwendig gebruikt verlicht een kompres met tijm reumapijnen.