Rammenas is een koolgewas, we planten hem op een plaats waar de voorbije 3 jaar geen koolgewassen gestaan hebben. Hij houdt van een plaatsje in de zon of halfschaduw op een diep bewerkte, humusrijke grond. De plant heeft een grote behoefte aan vocht, water geven in droge periodes is aangewezen.
Afdekken met een insectengaas tegen de koolvlieg is aan te raden.
De wortel wordt geoogst in september, in tegenstelling tot de zwarte (winter)rammenas kun je de witte rammenas niet lang bewaren, zonder loof een tweetal weken in de koelkast.
De smaak is iets milder en minder peperig dan zwarte rammenas.
De rammenas wordt geschild voor gebruik in de keuken. Opgelet, hij verkleurt snel, dit wordt voorkomen door hem in water met citroen te leggen. Meestal eet je rammenas rauw, in stukjes gesneden of geraspt bij slaatjes en andere gerechten of we leggen hem in schijfjes gesneden op de boterham.
Rammenas is zeer lekker toegevoegd aan een wokgerecht, ook meegekookt in een stoofpotje komt de smaak goed tot zijn recht.
De rammenas is rijk aan voedingsvezels en vitamine C, kalium en calcium.