Pittige smaakmaker
Groene pepers zijn in feite rode, nog onrijpe pepers, ze zijn wel al perfect eetbaar. Bij deze soort duurt het zeer lang vooraleer ze rood verkleuren, het is dus een ideale soort om groen te oogsten.
JAN | FEB | MAA | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
JAN | FEB | MAA | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
De teelt van pepers is vergelijkbaar met die van paprika, maar pepers zijn groeikrachtiger, vooral omdat de vruchtbelasting lager is. De potkluit mag je niet te diep planten zodat de stengel niet met de teelaarde in contact komt. De grond moet voldoende warm zijn om te planten. Zorg voor een goede organische bemesting. Na de vruchtzetting kunnen we een bijbemesting geven opgelost in het water. Ze hebben voldoende water nodig, maar mogen niet te nat staan. Dus, niet overdrijven!
Pepers plant je best in tunnel of kas; in warme zomers is het op een zonnig, beschut plaatsje in openlucht ook mogelijk om pepers te telen. Bij teelt in pot moet je regelmatig bijmesten en dagelijks water geven. Pepers moeten gesteund worden met een paar stokken rond de plant of aan een draad (of 2 draden). De plant zal in het begin met 1 stengel groeien. Daarna splitst de plant in 2 scheuten. Tot aan de eerste natuurlijke vertakking van de plant worden alle zijscheuten gediefd. Het is ook aan te raden om de eerste 4 à 5 vruchten te verwijderen om een sterke plant te bekomen.
Pepers zijn nogal gevoelig voor bladluizen. Het is aan te raden deze onder controle te houden, want bladluizen brengen ook verschillende ziektes over van de ene plant naar de andere en maken de plant zwakker. Natuurlijke vijanden van de bladluizen (lieveheersbeestje, sluipwesp, galmug) kunnen de bladluizen in toom houden indien aanwezig. De bladluizen afspoelen van de bladeren zorgt er ook voor dat ze zich niet te snel uitbreiden. Afspoelen met een aftreksel van brandnetel helpt ook.
Pepers bewaren tot 1 week op een koele plaats bij 10-12 °C.
12 cm