Koriander is een éénjarig kruid dat houdt van zon en een goed doorlatende, humeuze grond.
Regelmatig oogsten zorgt ervoor dat de plant niet te snel bloeit. Eens ze bloeit zijn de blaadjes minder lekker, maar ook de zaadjes zijn bruikbaar in de keuken.
In de oosterse keuken wordt veel gebruik gemaakt van de verse jonge blaadjes als smaakmaker.
De zaden met hun kruidige, zoete smaak passen uitstekend bij ingemaakte bereidingen, warme groenten, gebakken paddestoelen en gestoofde vruchten. Verder kunnen we het zaad ook gebruiken in brood, cake en alle soorten ander gebak. Ook in marinades, kaasgerechten en sauzen komt de smaak tot zijn recht. De stengels en herfstwortels kunnen we als groenten eten.
Op het vlak van gezondheid helpen korianderzaden bij de spijsvertering (gekauwd of in de vorm van een infusie). De zaden verlichten migraine. Ze bevorderen de melkafscheiding bij moeders die borstvoeding geven. Kauwen op de zaden helpt bij een slechte adem.