Mierikswortel

Mierikswortel
Armoracia rusticana

plant mierikswortel in een bodemloze pot of op een plekje waar hij mag woekeren


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

90 cm

Buiten

Buiten


Mierikswortel is meerjarig, winterhard en héél sterk en taai. Het is dus het heel belangrijk hem de juiste plaats te geven in de kruidentuin, ofwel op een plaatsje waar hij mag woekeren ofwel in een kuip die je ingraaft in de grond. Wil je hem weg, dan moet je ervoor zorgen dat ieder stukje wortel geoogst is, anders komt hij telkens terug.

Mierikswortel heeft een uitgesproken sterke smaak. Gebruik de wortel in pikante sauzen, marinades en bij vlees- en visgerechten. Ook in azijn, mosterd, mayonaise en roomsaus kun je van zijn smaak genieten.

De mierikswortel komt de vertering en de bloedsomloop ten goede. Bovendien bevat de wortel een flinke portie vitamine C en is het een natuurlijk antibioticum. Het maakt de slijmen los en biedt hulp bij astma en aanslepende hoest. Bij een infectie van de luchtwegen kun je mierikswortelsiroop gebruiken. Deze maak je makkelijk zelf door 100 gram vers gemalen mierikswortel te mengen met 50 gram honing of rietsuiker. Laat dit enkele uren rusten in een afgesloten bokaal en je siroop is klaar. Of je kan een infusie maken van mierikswortel door 20 gram verse wortel aan de kook te brengen in 1 liter water, 5 minuten laten doorkoken en 20 minuten laten rusten.

Mierikswortel drijft ook urinezuur af en is daardoor effectief bij reuma, jicht en artritis. Voor een stralende teint laat je 2 koffielepels verse geraspte mierikswortel gedurende 10 minuten koken in een halve liter melk. Gebruik deze melk zowel 's morgens als 's avonds als reinigingslotion. Wees voorzichtig met de hoeveelheid! Een overdosering kan immers blaren op de huid veroorzaken.

Ben je gebeten of gestoken door een insect, wrijf dan de beet in met mieriksblad om zwelling te voorkomen.