In tegenstelling tot vele salie-soorten is ananassalie wél vorstgevoelig. Dus enkel als hij 's winters beschut wordt tegen de vrieskou is de plant meerjarig te kweken. Zoals gewone salie houdt ananassalie van een zonnig plekje op niet te vochtige, doorlatende grond. Ananassalie is ideaal voor teelt in pot, maar ook in volle grond is hij heel decoratief.
Salie schrikt heel wat schadelijke vliegende insecten af en daar varen de andere planten goed bij.
Het aromatische blad van deze saliesoort ruikt sterk naar ananas. Ananassalie is zeer geschikt voor wild, varkensvlees en kaas. Verder kun je de bladeren bijvoorbeeld door een salade snipperen of er een infusie van maken. De rode, buisvormige, knalrode bloemen, die in de herfst zijn uitgekomen, hebben een zoete smaak en doen het goed in thee of versnipperd in desserts. Cake krijgt een verrassend fris smaakje als je jonge, gesnipperde ananassalieblaadjes onder het deeg mengt.
Salie is een natuurlijk ontsmettingsmiddel voor mond en luchtwegen. Bij een verkoudheid of mond- en keelinfectie drinken we een salie-infusie (2 eetlepels salieblad overgieten met 1 liter kokend water, 10 minuten laten trekken), we kunnen het infusie ook veel sterker maken, dan mogen we dit niet opdrinken, maar wel gorgelen.
Salie ondersteunt de spijsvertering. Salie bevat hormoonachtige stoffen, daardoor is het kruid nuttig bij onregelmatige menstruatie en in de menopauze. Opgelet: tijdens de zwangerschap en de borstvoeding mogen we salie niet medicinaal gebruiken!