Lavas is meerjarig en winterhard en is makkelijk te kweken, zowel op een zonnige plaats als in de halfschaduw. De plant wordt 1 à 2 meter hoog, dus daar best rekening mee houden in de kruidentuin.
Ook teelt in pot is mogelijk.
Het liefst heeft lavas een vochtige, goed doorlatende en humeuze grond. Het is aan te raden regelmatig bij te bemesten, zodat de bladeren mooi frisgroen blijven. Tijdens de winter sterven de bovengrondse delen af.
Lavas is een aangenaam, naar selderij geurend gewas dat je best met mate gebruikt.
De gemalen zaden kunnen peper vervangen in de keuken. Gebruik de jonge fijngesnipperde blaadjes in rauwkostsalades of om soepen, vlees- en roomsauzen, stoofpotten, vis, kip, ham en aardappelgerechten op smaak te brengen. Lavaswortel kun je geraspt gebruiken om dressings op smaak te brengen. De lentestengels kun je als warme groente klaarmaken.
Dit kruid heeft van oudsher de reputatie het liefdesvuur aan te wakkeren. Dit heeft het te danken aan zijn opwekkende eigenschappen.
Vooral de spijsvertering wordt door lavas positief beïnvloed. Het reinigt de spijsverteringsorganen en zorgt voor een gezonde eetlust. Een infusie van lavaswortel na de maaltijd voorkomt een opgeblazen gevoel en winderigheid maar wordt ook ingezet als urineafdrijvend middel. Daardoor is het ook een aanrader bij jicht en reuma. Gezien het ook ontsmettend werkt op de urinewegen kan het je van een blaasontsteking afhelpen. Laat 1 eetlepel fijngehakte verse lavaswortel gedurende een nacht weken in een kleine hoeveelheid water. Voeg er daarna 2 kopjes kokend water aan toe en laat 10 minuten trekken.
Je kunt ook een infusie maken van de zaden of het blad.
Vermijd het gebruik van lavas als je zwanger bent of last hebt van de nieren!
Gebruik een aftreksel van lavaswortel als mondwater bij zweertjes, een keelontsteking of een ontsteking van de luchtwegen. Voor een zuivere huid kun je een afkooksel van 50 gram lavasbladeren in 5l kokend water toevoegen aan het badwater.