Lavendel houdt van een zonnig en droog plaatsje op kalkrijke en goed doorlatende grond. Lavendel is meerjarig en winterhard.
Willen we onze lavendel vele jaren mooi houden dan is het noodzakelijk 2 maal per jaar te snoeien. We snoeien na de bloei alle uitgebloeide stengels weg. In het vroege voorjaar snoeien we de plant sterk terug, tot op een 10-tal cm boven de grond.
Lavendel en peterselie zijn geen goeie buren, we planten ze best niet te dicht van elkaar. Lavendel Hidcote bloeit paarsblauw van juni tot augustus.
We kunnen kleine hoeveelheden lavendelbloemen gebruiken in de keuken. De bitterzoete smaak kan toegevoegd worden aan jam, suiker, stoofschotels, lamsvlees en ijs.
Lavendel werkt goed tegen stress. Een infusie (20 g bloemen 10 minuten laten trekken in een halve liter gekookt water) met de bloemen kan helpen bij hoofdpijn, nervositeit, krampen en misselijkheid. Lavendel heeft ook een positieve invloed op het immuunsysteem, het kalmeert ademhalingsproblemen en slijmvliesontstekingen.
Het nemen van een lavendelbad werkt zeer rustgevend. Daarvoor laten we 200 gram lavendelbloemen trekken op 3 l gekookt water gedurende een half uurtje. We zeven het mengsel en voegen het toe aan het badwater.
Bloemenwater van lavendelbloemen is goed voor ons gezicht, het stimuleert de celvernieuwing en helpt tegen acne.
Lavendel heeft een insectenwerende geur, tegen muggen, mijten, motten en vlooien. We kunnen de bloemen drogen en verwerken in potpourri's of zakjes voor in de linnenkast tegen de motten.