image

02
mei

Vruchtgroenten enten!

Vivavera.be

Bij geënte planten worden er twee verschillende planten op elkaar geplaatst waarbij ze samengroeien tot één plant. Bij de onderstam is het belangrijk dat het een zeer groeikrachtige en ziekteresistente soort is, de topplant is de gewenste variëteit, vooral op smaak van de vrucht geselecteerd.   
OPGELET: de entplaats moet boven de grond zitten bij het planten, anders bestaat het gevaar dat de bovenstam wortel maakt met als gevolg dat de onderstam zijn nut verliest.
Geënte planten zijn beter resistent tegen verschillende bodemziektes en kennen een veel hogere opbrengst per plant!

Bij geënte tomaten kun je een extra stengel laten groeien uit de eerste okselscheut, op die manier kan je de opbrengst van de plant aanzienlijk verhogen, zelfs verdubbelen. De onderstam is sterk genoeg om de meerproductie aan te kunnen.  Ook bij komkommer wordt dit soms toegepast.
Door het gebruik van geënte planten worden veel problemen met onze tomaten vermeden.  Bij niet geënte planten wordt aangeraden slechts om de 4 jaar op dezelfde plaats te planten.  Geënte tomaten mogen wel elk jaar op dezelfde plaats groeien, door de tolerantie voor kurkwortelziekte.  Ook van aaltjesaantastingen hebben de geënte planten veel minder last.  De belangrijkste reden waarom geënte tomaten worden gebruikt is de resistentie van de onderstammen tegen bodemziekten, extra weerstand tegen verticillium en het pepinomozaïkvirus. De tomaten gaan zo sterker de zomer door, zodat de planten beter door een eventuele aantasting heen groeien.
Het enige nadeel aan geënte planten is dat deze duurder in aanschaf zijn, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de veel hogere opbrengst!  Eens je begint met het telen van geënte planten, wil je geen andere meer!