Ajuin groeit het liefst in de zon. Bij een goed onderhouden grond is bemesten niet echt nodig. Ui groeit ook op bijna op alle grondsoorten met een goede structuur.
Uienvlieg is zowat het enige mogelijke probleem. Plant uien en wortelen naast elkaar en je zal merken dat je minder last hebt van zowel wortel- als uienvlieg.
Als het loof van de ui neervalt, dan kunnen ze gerooid worden. Daarna laat je ze drogen tot het loof volledig droog is. Het loof kan je nu verwijderen en de uien bewaren in bakjes in een goed verluchte, droge ruimte. Ook bewaren in de vorm van een uienvlecht is mogelijk. Hierbij vlechten we het loof van de uien samen met een koord. Die vlecht hangen we dan in een goed verlucht, droge ruimte.
Ajuin wordt wereldwijd gebruikt als smaakmaker in de keuken. We versnipperen hem rauw in een slaatje of we bakken, stoven of frituren hem. Ui is een ingrediënt in talloze gerechten.
Bij het snijden van de ajuin hebben we dikwijls last van tranende ogen, dit door de zwavel die vrijkomt. We kunnen dit enigszins tegengaan door onze ui eerst een half uurtje in de koelkast te leggen, gebruik te maken van een zeer scherp mes en het mes en de snijplank regelmatig onder water te spoelen.
Bij een verstopte neus helpt een stukgesneden ui in de buurt om de neus vrij te maken.