Yacon is een meerjarige, niet winterharde plant. Ze verkiest een plaatsje in de zon en groeit op bijna alle bodemtypes.
De knollen van deze soort hebben een overwegend rode/roze kleur.
De oogst van de knollen gebeurt wanneer de bladeren beginnen af te sterven en dan zeker voor de eerste vorst. Bij het oogsten zien we 2 soorten knollen, de kleine broedknollen, waarvan we de mooiste vorstvrij overwinteren en in het voorjaar opnieuw uitplanten en de eetbare knollen, die er wat uitzien als langwerpige aardappelen.
De smaak doet denken aan deze van peer, we kunnen de friszoete, zeer sappige knollen rauw toevoegen aan fruitsalades. Maar we kunnen ze ook koken, stoven, roerbakken, frituren, … .
Het is een zeer gezonde plant, ook voor diabetici. De knollen bevatten inuline, deze wordt niet verteerd, maar gefermenteerd tot voor de dikke darm nuttige zuren, zo wordt de darmflora gunstig beïnvloed. Het blad van deze plant zorgt ervoor dat ons lichaam beter reageert op insuline, thee van Yacon-blad is dus zeer goed voor diabetici.
Verder kunnen we ook een siroop maken van appelwortel, die veel gezonder is dan de klassieke siropen met geraffineerde suikers.