Laurier

Laurier
Laurus nobilis

in onze streken meestal als kuipplant gekweekt


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

300 cm

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


De laurier is een groenblijvende, meerjarige plant, die echter vorstgevoelig is in onze streken, daarom kweken we de laurier hier meestal in een pot, die we dan vorstvrij kunnen overwinteren. We geven onze laurier veel voeding en water, maar letten op dat hij niet met de voeten in het water staat. Planten we hem toch in de volle grond, dan doen we dit best op een beschut plaatsje op een humus- en voedselrijke bodem in de zon of halfschaduw.

De blaadjes van de laurier kunnen het gehele jaar door geoogst worden, hierbij hebben de 2-jarige blaadjes meer aroma dan de 1-jarige. De blaadjes kunnen ook gedroogd worden en behouden dan hun aroma ongeveer 1 jaar, bewaard in een afgesloten pot op een droge, donkere plaats.

Hier worden meestal de gedroogde bladeren gebruikt, die zijn iets minder bitter dan de verse blaadjes. De bladeren worden steeds op hun geheel toegevoegd tijdens de bereiding. Net voor het opdienen verwijderen we ze. 

Laurier vormt samen met peterselie en tijm het zogenaamde bouquet garni. Hierbij worden de kruiden aan elkaar gebonden en toegevoegd aan diverse gerechten zoals bouillons en soepen. Voor het opdienen verwijderen we het kruidentuiltje. Laurierblad kan worden toegevoegd aan soepen, sauzen, stoofpotjes, peulvruchten, vis- en vleesgerechten.  Marinades worden op smaak gebracht met laurier. Bij het inmaken van uitjes, augurken, olijven en feta zorgt de laurier voor een aparte smaak.

Laurierolie biedt verlichting bij verstuikingen, spierpijn en zwellingen. Thee van laurier helpt bij luchtwegenaandoeningen, zoals chronische bronchitis en neusontstekingen. Hiervoor laten we 4 laurierbladeren trekken in 1 kop heet water. Shampoo met laurier geeft vet of futloos haar een mooie glans.